't Keltisch Draakje
Kelten in het Wild: Christel Franken
In de serie ‘Kelten in het Wild’ laten we alumni van de opleiding aan het woord over hoe het hen vergaat in het wild: wat vonden zij ervan om Keltisch gestudeerd te hebben en hoe heeft dat hun verdere levensloop beïnvloed? Voor onze twaalfde aflevering: Christel Franken, afgestudeerd in 2006.
Tijdens mijn studie las ik in de Welshe Mabinogi over Gwion Bach die per ongeluk druppels toverdrank op zijn duim kreeg na het aanwakkeren van vuur onder de ketel van tovenares Cerridwen. Hierdoor verkreeg hij wijsheid en kennis. Precies 18 jaar geleden, in november 2006, studeerde ik af. Keltoloog mocht ik mij noemen. “Maar wat kun je daar nu mee?”
Na deze 18 jaar kan ik vol vertrouwen zeggen: veel meer dan je denkt! Als Keltisch mij iets heeft geleerd is het doorzetten, me vastbijten in onbekende materie, oordeelloos doorvragen om beter te begrijpen, niet opgeven als dingen even niet meer logisch lijken, buiten kaders denken, en op zoek gaan naar patronen en rode draden. Je hoeft je bij mij ook nooit te verontschuldigen over je handschrift of bang te zijn dat ik het niet kan lezen. Door alle uren boven Oud Ierse en Middel Welshe manuscripten kan je verzekeren dat ik wel wat gewend ben.
Met een MA Keltische talen en culturen als basis, begon ik mijn carrière bij NS Sations. Daar groeide ik van energie administrateur naar adviseur. Ik werd verantwoordelijk voor het monitoren van energieverbruik en energiereductie. Langzaam verschoof mijn interesse naar veiligheid en leren van incidenten. Ik stortte me in incidentonderzoek, Safety II en human factors en omdat het vuur van Gwion Bach me bleef interesseren kan ik me inmiddels ook expert in brandveiligheid noemen.
Naast mijn werk schrijf ik al jarenlang voor het verenigingsblad van de vereniging Noorwegen, ik heb namelijk ook een paar jaar Noors gestudeerd, zo’n andere kleine taal. In mijn artikelen over mythologie en geschiedenis zit vaak een link met de Kelten. Zo houd ik mijn achtergrond levend en zorg ik dat meer mensen kunnen lezen over en leren van de Kelten en de Vikingen.
Mijn vurige wens om deze unieke studie in Nederland te volgen heeft mij, en hopelijk anderen, veel gebracht.
Daarom hebben wij jullie steun nodig om Keltisch en andere kleinere studies niet te laten verdwijnen. Zodat ook anderen een pad zoals dat van mij kunnen volgen en de kennis over deze geweldige oude talen en onze eigen geschiedenis niet verloren gaat. Helpen jullie door de petitie te tekenen?
https://www.change.org/p/red-de-opleiding-keltisch-save-the-bachelor-celtic