Keltisch

Heiligen, helden en honden

Al sinds de vroege middeleeuwen zijn er literaire verhalen opgeschreven in de Keltische talen, bijvoorbeeld in het Iers, het Welsh en het Bretons. Deze verhalen zitten vol met eigenwijze heiligen, jonge helden en zelfs een hele belangrijke hond! De beroemdste held uit Ierland heet namelijk Cú Chulainn, ofwel De Hond van Culann. En wist je dat veel mensen denken dat koning Arthur eigenlijk ook een Keltische held is?

Over deze verhalen valt ook een hoop te onderzoeken. Wordt Arthur bijvoorbeeld anders afgebeeld in middeleeuws Welshe verhalen dan in middeleeuws Franse verhalen? Waarom was de beroemdste held van Ierland (Cú Chulainn) eigenlijk nog maar een klein jongetje? En wie was nou écht de belangrijkste heilige van Ierland, Sint Patrick of Sint Bridget? Hoe weten we überhaupt nog dat deze middeleeuwse verhalen ooit bestonden? Hieronder een aantal bronnen om je bij deze en soortgelijke vragen op weg te helpen.

Arthur:

Middeleeuws Welshe verhalen:

Middeleeuws Ierse verhalen:

  • Een korte introductie over de Runderroof van Cooley, het middeleeuws Ierse heldenepos https://www.youtube.com/watch?v=oXWrjYjKAyk
  • Ranke de Vries, Keltische Verhalen in een Notendop (2009) – te verkrijgen via de Stichting A. G. van Hamel of de opleiding Keltisch.
  • Maartje Draak, De Lastige Schare (1990)
  • Maartje Draak, Van Helden, Elfen en Dichters (1979)
  • Maartje Draak, Schimmen van het Westereiland (1977)
  • Doris Edel, W. P. Gerritsen (red.), Monniken, Ridders en Zeevaarders (1988)